Skip to content

BOKBAD VEMORK 10.11 Den norske atomlandsbyen

BOKBAD VEMORK

«Den norske atomlandsbyen. Om tungtvannets tause forsvarsnettverk» Norsk Industriarbeidermuseum i samarbeid med Universitetsforlaget inviterer til et spennende bokbad på Vemork onsdag 10. november.

ATOMLANDSBYEN

Bokbadet vil ta publikum med inn i den pågående samtalen om enkeltpersoners hemmelige liv i nyere norsk historie. Randi Mossing vil lede samtalen med forfatter Jan Ketil Arnulf denne kvelden på Vemork.

SAMTALE MED FORFATTER JAN KETIL ARNULF

Boksamtalen ønsker å kaste lys på Rjukans militære betydning. Dessuten undersøke tungtvannets rolle i norsk industri, militær etterretning og fremstillingen av atomvåpen. Hva er taushetens pris for nær familie? Hva slags ambisjoner hadde Norge etter andre verdenskrig i kappløpet om kjernefysiske våpen? Må historien skrives på ny? Den nye boka «Den norske atomlandsbyen. Om tungtvannets tause forsvarsnettverk» ble lansert 22 september på Forsvarsmuseet.

OMTALER

BOKBADER

Randi Mossing er musikk- og historieutdannet skuespiller fra Rjukan. Hun er kjent for å gjøre historien levende, og omtalt som en av Norges beste bokbadere.

«Kraftstasjonen på Vemork er der min egen oldemor reddet livet ved å ikke løpe i bomberommet i 1943 da hun skulle redde familiens gris. Vemork er mine industrielle røtter, og jeg gleder meg til bokbadet», forteller Randi Mossing.

OMTALE

FORFATTER

Jan Ketil Arnulf er professor ved handelshøyskolen BI og professor II ved Forsvarets høgskole. Han har skrevet en rekke bøker og artikler om organisasjoner og ledelse. En av hans mange forskningsinteresser er nettverk og makt.

«Atomlandsbyen» er Jan Ketil Arnulfs betegnelse på et nettverk av mennesker som beskyttet tungtvannet og jobbet for norsk atomenergi. Hans egen bestefar var en sentral aktør. Men i likheten med mange andre, snakket han aldri med andre om hva han gjorde under krigen. Og hva skjer med nettverk og organisasjoner som ikke får naturlige korreksjoner fra omverden, fordi de jobbet i det skjulte. Hvilken rolle spilte norske offiserer i dette nettverket før og under krigen? Hvordan kan «Atomlandsbyen» fortelle oss noe om offiserenes rolle på Rjukan? Hva er taushetens pris når man aldri kan snakke med sine nærmeste om sitt yrkesliv, eller dele opplevelser av triumf eller nederlag?

 

Om boka: «Den norske atomlandsbyen. Om tungtvannets tause forsvarsnettverk»:

Utgangspunktet for denne historien er en bestefar som aldri snakket om hva han hadde vært med på. Jan Ketil Arnulf mistenker at den grå og glemte offiseren, som familien vet så lite om, var taus av en grunn. Arnulf begynner å nøste i familiens historie sammen med sin bror og fetter.

De oppdager at bestefaren og flere andre familiemedlemmer var involvert i hemmelige aktiviteter under andre verdenskrig. Et nettverk av norske offiserer, forskere og politikere trer fram rundt den tause bestefaren. Nettverket består av nøkkelpersoner fra krigsskolen, norsk våpenindustri og akademia. Disse opptrer samtidig før og under okkupasjonen. Oppsiktsvekkende mange veier fører til Rjukan. De møtes igjen i London, og etter krigen opptrer de sammen på Kjeller.

Noen treffes i FN. Kan dette nettverket si oss noe om hvem som visste hva om tungtvannets betydning? Eller om når drømmen om kjernespaltning i Norge oppsto? Og, hvor lenge varte den drømmen? «Den norske atomlandsbyen» er en beskrivelse av nettverkene som drev vitenskapelig og militært entreprenørskap i konkurranse med verdens stormakter, et nettverk det viser seg at forfatterens familie er en del av.

OPPTAKT TIL LITTERATURFESTIVALEN PÅ RJUKAN

Bokbadet på Vemork vil bli en oppstarter før litteraturfestivalen starter på Rjukan.

Dørene åpner kl.17.30 og arrangementet starter kl.18.30.

Billetter kan kjøpes på  www.nia.no

Det vil gå  skyttelbuss mellom parkeringsplassen og museet som er inkludert i billetten.

Det vil bli salg av kaffe og bakervarer i reservekraftstasjoen før bokbadet starter.

Back To Top