Skip to content

Lite visste jeg den gang i Søgne at boka som lå under det ene bordet på den lokale bokhandleren skulle bli så viktig for meg. Det var «Stanislaw – en forestilling»; en bok om en polsk multikunstner som ville forandre verden med teater, alkohol og peyote. Jeg kjøpte boka, leste høyt fra den på hytta helt til en av vennene mine sa:

– hun Linnestå her er fra Rjukan!

Og jeg svarte:

– hæ? Vi har ingen fra Rjukan som har skrivi sånn som detta.

Joda, på omslaget kunne vi lese at Aasne Linnestå fra Rjukan hadde skrevet forestillingen om den polske kunstnerens liv. Mange år seinere satt Aasne og jeg i bibliotekkjelleren. Det var en sein høstkveld og temaet var: hvordan behandler vi de svakeste i samfunnet? Hvem åpner vi dørene for? Samtalen om Rjukanfjella, om polsk teaterkunst, om besteforeldre, om hager og fugler og fremmede unger åpna vinduene og romma i kjelleren på gløtt inn i et forfatterskap som ikke bare har berørt meg, men også har satt lys inn i flere kjellere enn den på Rjukan Bibliotek. Linnestå-samtalen, bokbadet med henne, åpna for det personlige, og fra hennes «Hagesang», fra flere av de fatastiske romanene hennes, tok jeg meg friheten til å invitere publikum metaforisk inn til kjøkkenbordet som vanligvis står i huset der jeg bor.

Bokbad Rjukan Bibliotek Linnestå Pasovic Mossing. Foto Ingeleiv Jensen
Bokbad plakat Linnestå Randi Mossing

Forfatteren av bla «Stanislaw – en forestilling» og «Morsmål».

– Randi Mossing er sannsynligvis en av de beste bokbaderne vi har i Norge. Hun er belest, og beveger seg trygt og uredd innafor alle litterære genre, med en sjelden kombinasjon av vidd, humor, lydhørhet og alvor. At et lite sted som Rjukan har en leser og samtalepartner av dette formatet, er unikt og ikke minst en fantastisk gave til min barndomsdal.

Med tillatelse gjengitt fra brevkorrespondanse mellom Aasne Linnestå og Randi Mossing, våren 2016

Vinduet er og ei utsikt
til den smale vegen
du ibland må finna
utafor di eiga rute
og som ein dag berre ligg der
i tåke,
eller sol

kan hende finn du ei heilt ny bjørk,
og ein svart fugl med gult nebb
som sit i det framande, grøne
med ei strupe laga av sommarpust
eller snø

Back To Top