Skip to content

Jeg improviserer over fire oktaver; – en for hver årstid, en for hver av himmelretningene. Jeg skriver for alle rom som trenger lys og luft, og jeg skriver for det rommet som ikke kaster skygge før vi åpner vinduene inn dit og lar vårt eget lys skrive skyggene på veggen. Håpet mitt er at noen kjenner igjen denne skrifta; skyggespråket i fasettene, speilingene i fluas øye som stirrer ut på fjellrekkene og stemmen gjennom vinduet på gløtt.

Fortellerkunst og poesi

lyden fra et åpent vindu

Sang

lave høyder og folkelige toner

Forfatterintervju

samtaler om forståelse

Stemme og sangstemme

Det er vekslingen mellom hodeklang og brystklang. Sangstemmen har et bredt register. Jeg tolker egne og andres sanger. Jeg trives best i de lave tonedelen av skalaen, og kombinerer tradisjonelle folketoner med elementer fra jazz og soul.

Improvisasjon

I samarbeid med andre musikere, billedkunstnere og performanceartister bruken jeg min fysiske stemme som poetisk regi, improvisert klang, men også for fortolker av egne ogandres litterære tekster.

Litterær performance

Jeg sier, leser og tolker ved litterær performance. Dette er en kombinasjon av fortellerkunst og teater. Forestillingene kan settes opp for store og små publikum, men også i offentlig og private sammenhenger.

Voice-over

I utstillingene til Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork i Tinn, gestalter jeg fortellerstemmene på ulike utstillingsmontere. Stemmen kan også brukes i reklame, radio- og film.

Forfatterintervju

Siden 2012 har jeg bokbadet og intervjuet en del sentrale norske forfattere. Disse intervjuene ble tatt opp, og har ved anledning blitt sendt på Rjukan Radio.

Egne tekster

Ved flere anledninger har jeg lest og skrevet taler, dikt og personlige tekster til ulike jubileer og feiringer. Jeg lærer alltid tekstene og diktene utenat, dette er for at stemmen og teksten skal komme nærerre publikum gjennom forteolkning og frihet.

«Stirring the Fire: a global movement to empower women and girls ». 1. mai av fotograf Phil Borges. Fotografiene er en feiring av kvinner som har brutt barrierer i forhold til tradisjon og undertrykkelse. Historiene deres setter søkelys på situasjoner fra hele verden og hvordan de kan oppnå likestilling. De er portrettert med sine historier.

Fra årsberetningen til NIA 2013 og åpningen av Norsk Industriarbeidermuseums utstilling «Stirring the fire av Phil Borges». Les mer på side 13 i årsmeldingen her.

Som den flotte damen du er glødet du under fremføringen av dikt på Vemork ifm åpning av denne sesongens utstilling på Norsk Industriarbeidermuseum. Som kraftsosialist traff diktet (Smeltevann) meg midt i hjertet.

1. mai 2013

De lange morgenene skulle strekke seg i sengen, og ungene skulle le og svømme i havet. Drømmeferiehuset i Italia skulle være vårt. Været skulle være passe varmt og vannet bløtt og maten skulle være sunn og frisk og langsom.

Det skulle være tegna dager med vinflasker i gresset. Vi skulle ha spart nok, sånn at til og med humlene kunne late seg med rom og folk og cola. Vi skulle ikke noe annet, og det skulle vi ikke ha vondt av.

Les hele teksten på Radikal Portal her.

Bokkvelden med Dag Solstad i lesesalen på Rjukan Bibliotek ble en knallsuksess, der over 80 tilhørere fylte lesesalen til trengsel for å få med seg den kjente norske forfatterens samtale med Hans Kristian Langeland og Randi Mossing. Det ble 75 minutter med humor og også endel alvor, med en sprudlende Solstad i sentrum.

Les mer hos Radio Rjukan her.

Stemmebruk til litteratur og musikkformidling

Hvordan bruker jeg stemmen

Forteller, leser, resiterer, hermer, gjengir, beretter, sier, formidler, synger, ordlegger, rimer, skaper, tonelegger, spiller, tolker

Hva bruker jeg den til

Egne og andres tekster, eventyr, sagalitteratur, sagn, folketoner, jazzvokal, dialoger, spoken-word, litterær performance, forfatterintervju, fortellinger, noveller, dialog, forestillinger, regi, høytlesning, formidling, fortellerkunst, taler, fasilitering

Cuban cigars. Foto: Terje Prestarhus

Hvor jeg bruker stemmen

Offentlige og private scener, gallerier, kirker, bibliotek, skoler, litteraturhus, salonger, sosiale media, bryllup, begravelser, konfirmasjon, selskap, vandringer, museum, installasjoner, konserter, innspillinger, reklame, radio, utstillinger, sceneproduksjoner, voiceover

Teknikk og tone

Brystklang og hodeklang, dyp kvinnestemme, alt-stemme med spenn over fire oktaver, improvisasjon, solist, gjenskape mange ulike norske dialekter, norsk, svensk, engelsk, tysk, musikk- og litteraturformidling, gjengi menneskelige følelser og uttrykk, når publikum ved både egne og andres litterære tekster

Cuban cigars. Foto: Terje Prestarhus

Utdannelse

Språk- og musikkfag: Universitetet i Oslo, Høyskolen i Telemark

Praksis

Språk-, musikk og litteraturformidling ved offentlige og private institusjoner i Norge gjennom 15 år. Deltatt som utøver og tekstforfatter og bokbader i mange ulike kunst- musikk og litteraturoppsetninger.

Cuban cigars. Foto: Terje Prestarhus
Back To Top